Tarta z jabłkami
Porcja: Dwie tarty o średnicy 23 cm
Czas przygotowania: 45 minut do godziny
Temperatura pieczenia: 200°C, następnie 180°C
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki:
Kruche ciasto:
- 280 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
- 200 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 jajko
- 20 ml lodowatej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Nadzienie:
- 80 g cukru pudru
- 2 laski wanilii
- 6 jabłek
- 300 g masła
- 300 g cukru pudru
- 4 jajka
- 300 g zmielonych migdałów
- Skórka otarta z 2 cytryn
- 60 g mąki tortowej
- Filiżanka rodzynek (rodzynki należy namoczyć w ciepłej wodzie, aż staną się pulchne)
Przygotowanie ciasta
Przesiej mąkę i sól do miski. Dodaj masło i wyrabiaj opuszkami palców, składniki powinny się połączyć i utworzyć sypkie grudki. Dodaj cukier puder i przez chwilę wyrabiaj. Wymieszaj jajko, wodę i sok z cytryny i dodaj do suchych składników. Szybko zagnieć ciasto, by stało się sprężyste. Podziel na dwie części. Każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Uwaga: Schłodzenie ciasta w lodówce sprawia, że ciasto nie skurczy się podczas pieczenia.
Wskazówka: Kruche ciasto można mrozić i przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy szczelnie owinięte folią. Najlepiej rozmrażać ciasto, wkładając je do lodówki na noc.
Przygotowanie spodu
Krok 1 – Na stolnicy lub blacie kuchennym posypanym mąką rozwałkuj każdą porcję ciasta na okrągłe placki o grubości około 3 mm
.
Krok 2 – Nawiń ciasto na wałek
(nie martw się, jeśli ciasto popęka, taka już natura ciasta kruchego, po prostu dociśnij popękane miejsca, sklejając je) i przełóż na blaszki do pieczenia tarty.
Krok 3 – Dociśnij ciasto do spodu i ścianek blaszek, nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki.
Krok 4 – Nagrzej piekarnik do 200ºC. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Połóż arkusz papieru do pieczenia na wierzch ciast. Wysyp na papier suchą fasolę lub kulki ceramiczne i piecz spody przez około 10 minut. Wyjmij spody z piekarnika, usuń fasolę lub kulki oraz papier do pieczenia. Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Temperaturę piekarnika zredukuj do 180ºC.
Przygotowanie nadzienia
Krok 1 – Do rondelka wsyp cukier puder i włóż do niego dwie laski wanilii. Zalej całość 1 litem wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Obierz jabłka, wyjmij gniazda nasienne i przekrój na pół. Dodaj jabłka do syropu. Przykryj przykrywką i gotuj przez około 5-10 minut, tak by jabłka stały się miękkie, ale nadal jędrne. Odcedź jabłka i pozostaw do przestygnięcia.
Wskazówka: Pozostały sos możesz zredukować i podawać jako dodatek w postaci syropu do ciasta.
Krok 2 – Utrzyj masło z cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Dodaj jajka, jedno po drugim i ubijaj po każdym dodaniu. Następnie dodaj do masy zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny i mąkę tortową.
Krok 3 – Natnij jabłka, tak jakbyś chciała je pokroić na grube plasterki, ale nie przecinaj do końca (po delikatnym oddzieleniu plasterków jabłko powinno ułożyć się w ładny wachlarzyk).
Krok 4 – Rozprowadź na upieczonych spodach ¾ nadzienia migdałowego. Ułóż wachlarzyki z jabłek na nadzieniu i posyp rodzynkami. Nałóż pozostałą część masy migdałowej. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, dopóki wierzch nie stanie się zwarty i delikatnie złoty. Tartę podawaj przestudzoną z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Idealna tarta z jabłkami – wskazówki
- Do przygotowywania kruchego ciasta zawsze używaj zimnych akcesoriów; masło powinno być wyjęte z lodówki tuż przed przygotowywaniem ciasta – musi być naprawdę zimne. Ciasto wyrabiaj zawsze opuszkami palców, bo to najchłodniejsza część Twoich dłoni.
- W przypadku ciasta kruchego nie warto używać margaryny lub masła roślinnego – najlepsze ciasto kruche robi się na bazie masła.
- Ilość płynów podana w przepisie powinna być traktowana wyłącznie jako ilość szacunkowa – wszystko zależy bowiem od zawartości wilgoci w mące. Pamiętaj jednak, że za dużo wody spowoduje kurczenie się ciasta podczas pieczenia.
- Jeśli ciasto jest za bardzo elastyczne i łatwo się rozciąga na wszystkie strony, prawdopodobnie również skurczy się w piekarniku. Aby temu zapobiec, przenieś ciasto na blaszkę nawinięte na wałku. Oprósz opuszki palców mąką i dociśnij ciasto do spodu i brzegów foremki.
Ciasto kakaowe z orzechami.
Składniki (dla 4 osób)
Ciasto
- 225g margaryny
- 1 puszka (397 g) mleka skondensowanego
- 2 łyżki (30 ml) syropu kukurydzianego
- 2 szklanki (500 ml) posiekanej mieszanki orzechów
- 2 opakowania (400 g) pokruszonych, kruchych herbatników
Lukier:
- 3 szklanki (750 ml) cukru pudru
- 2 łyżki (30 ml) mocnej kawy
- Woda
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 180°C i przygotuj blachę o wielkości 20x20 cm.
- Rozpuść margarynę i dodaj do niej skondensowane mleko, a następnie syrop.
- Całość dobrze wymieszaj, dodaj orzechy i pokruszone herbatniki.
- Całość ponownie dobrze wymieszaj i przelej masę na blachę.
- Rozprowadź masę równomiernie i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut dopóki ciasto nie nabierze zwartej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj cukier puder z kawą.
- Dodaj odrobinę wody – lukier musi się z łatwością rozprowadzać.
- Polej lukrem ciasto i odstaw na 20 minut.
- Pokrój ciasto na kwadraty.
Tarta z dyni.
Składniki (porcja dla 6 osób)
- 125 g masła
- 125 g startego długodojrzewającego sera typu cheddar
- 250 g mąki tortowej
- fasola do obciążenia ciasta
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 350 g pokrojonej, ugotowanej na parze dyni
- 5 g cukru
- 2 g gałki muszkatołowej
- 250 g bekonu
- 1 mała pokrojona w pióra cebula
- 250 ml śmietany
- 2 duże jajka
- sól i pieprz
- 1 g pieprzu cayenne
- świeży tymianek
Sposób przygotowania
- Do miksera włóż masło, ser cheddar oraz mąkę, po czym mieszaj wszystkie składniki do momentu otrzymania gęstego ciasta. Przed rozwałkowaniem włóż ciasto na kilka minut do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, a następnie wyłóż formę ciastem. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i obciąż je fasolą. Piecz przez 10 minut, następnie wyjmij papier i fasolę i piecz przez kolejne 5 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, a następnie wrzuć czosnek. Dodaj dynię, cukier i gałkę muszkatołową, mieszaj, dopóki dynia się skarmelizuje i pięknie przyrumieni.
- Na tej samej patelni usmaż cebulę z bekonem i dynią. Masę przełóż do formy do pieczenia.
- Śmietanę i jajka połącz ze sobą, a następnie dopraw solą, pieprzem czarnym i cayenne.
- Masą śmietanowo-jajeczną zalej dynię, całość wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika na 30 minut lub do momentu, aż masa śmietanowo-jajeczna będzie upieczona.
- Tartę posyp świeżym tymiankiem i podawaj na ciepło.